Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Význam výživy

 

Na tomto místě by si zřejmě většina z nás nejraději přečetla, že jíme proto, abychom neměli hlad a také proto, abychom zažili určitý chuťový zážitek spojený s jídlem. Není důvod s tímto polemizovat, avšak měli bychom se umět podívat na výživu ještě z jiného úhlu.

Jak již kdysi řekl klasik: „Jsme tím, co jíme...“ Zcela jistě tím není myšleno, že se z nás stane časem rohlík, okurek, knedlík, steak nebo ořech. Ale zcela jistě je tím myšleno, že složení a obsah toho, co projde našim zažívacím traktem má přímý vliv, na to jak naše tělo funguje a to má zase v delším časovém horizontu vliv například na to:

 

jak jsme hubení či objemnější,

zda-li nám fungují orgány, tak jak mají,

zda-li se naše tělo dokáže účinně zbavovat přebytečných jedovatých látek,

zda-li se umí bránit virům či bakteriím,

zda-li dokáže dokáže čelit útokům, které mu sami vědomě či nevědomě připravujeme

zda-li se dokáže bránit „útokům civilizace“

 

Jinými slovy: výživa spolurozhoduje o tom, zdali se náš organismus dokáže udržet ve správné pracovní – pro existenci důležité - rovnováze a také zda-li dokáže reagovat na stále měnící se „podněty zvenčí“.

 

ZA ŽIVOT SNÍME CCA 40 TUN POTRAVIN. NĚKDO O NĚCO MÉNĚ A NĚKDO MNOHEM VÍCE!!! JE MOŽNÉ SI MYSLET, ŽE TOTO OBROVSKÉ MNOŽSTVÍ MŮŽE NEMÍT VLIV NA FUNKCE NAŠEHO ORGANISMU A TÍM NA NAŠE ZDRAVÍ, VITALITU, DÉLKU A KVALITU ŽIVOTA? JEN MASA SNÍ PRŮMĚRNÝ ČECH NEBO SLOVÁK PŘES 5,5 TUNY. VYPIJEME CCA 70 000 LITRŮ TEKUTIN.

 

Úkolem výživy tedy je, souběžně s chuťovými požitky, přivést do těla látky, které ho „vystaví“ aminokyseliny, minerály

 

Dále látky, které „koordinují a udržují stavbu“ (některé minerály a vitamíny).

Dále pak látky, které té stavbě dávají správně fungovat (další minerály, vitamíny a stopové prvky).

A ještě látky, ze kterých tělo získává energii (uhlovodany, tuky).

Navíc látky, které pomohou to všechno zpracovávat, štěpit, trávit (např. přátelské bakteríe, enzymy, vláknina...).

A v neposlední řadě látky, které to celé budou korigovat a chránit ( další nepatrné látky velkého významu, např.byliny a jejich složky)

 

Nad specifikacemi toho, co jíme, se lidé zamýšlí v posledních desetiletích velmi mnoho. Důvodem není jen potřeba nasytit lidstvo, ale především epidepie nemocí, jako je obezita, cukrovka karcinogení nemoci, alergie atd Hledání příčin všech těchto nemocí vždy ukáže výživu a přísun nebo nedostatek některých látek jako podstatný element pro udržení zdraví nebo vznik nemoci.

 


 

Odkazy: Běžná strava, Dělená strava, Středomořská strava, Strava podle krevních skupin, Detoxikační strava, Strava nouzového řešeníPůsty