Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Probiotika

(PrebiotikaProbiotika jako lék)

 

Ing. Inan Mach, Doplňky stravy, Grada, 2012, str. 116-117

 

Název probiotika se užívá označení živých organismů, které pozitivně ovlivňují zdraví hostitele. Jsou to obvykle skupiny užitečných a účinných látek, které regenerují trávící systém a působí celkově příznivě na organismus. 

Všechna probiotika podporují růst a obrannou aktivitu střevní flóry a naopak potlačují rozmnožování těch mikroorganismů, které mají škodlivý účinek.

 

Na rozdíl od antibiotik s vedlejšími účinky a rizikem snížené účinnosti při opakovaném použití, probiotika trvale podporují veškeré tělesné mechanismy posilující celkový tělesný stav člověka.

 

Bakterie mléčného kvašení Lactobacilus acidophillus a další kmeny bakterií působí na náš organismus probioticky, to znamená že podporují obrannou aktivitu střevního bakteriálního systému a účinně zabraňují v růstu nežádoucím druhům střevních bakterií působících např. obávaná průjmová onemocnění nebo salmonelózu, které už do organismu pronikly. 

Tzv. probiotické bakterie výrazně zlepšují pohyblivost střev a tím usnadňují průběh trávení, odstraňují zácpu a nadýmání nebo je alespoň omezují u těch, kteří těmito trávícími potížemi trpí.

 

V jogurtech a zakysaných mléčných výrobcích pracují kultury "dobrých" bakterií, např Laktobacillus acidophillus a Bifidobakterium lactis, o jejichž přítomnosti jsou obvykle spotřebitelé informováni jen z etiket výrobků. Jejich skutečný obsah ve výrobcích však značně kolísá, protože zatím není zakotven v žádné normě. I když pravidelně jíme tyto výrobky, není nikdy jisté, zda obohacujeme střevní flóru těmito bakteriemi dostatečně.

 

Pozor na termizované – tepelně upravené produkty, aby se prodloužila jejich trvanlivost, v nichž zcela chybí prospěšné bakterie mléčného kvašení! Ale ani tzv. bio jogurty nemusejí být o nic zdravější, jak se snaží zákazníka přesvědčit reklama. Obsahují sice vyšší obsah užitečných bakterií, ale i toto množství je stále menší, než práh účinnosti probiotických bakterií, tj. Milion bakterií v 1g jogurtu. Přitom jen v jedné kapsli přípravku s probiotickými bakteriemi nalezneme až čtyři miliardy zárodečných bakterií v lyofilizovaném stavu, (v trávicím traktu ožijí) ….tj o celé tři řády více !!! Toto nedosáhneme konzumací žádného jogurtu!