Omega 3
MUDr. David Frej, Zdravé tuky Omega, nakl. EB 2004
Omega tuky - životně důležité tuky!
Klinické studie potvrdily předpoklady o důležité úloze omega 3 v prevenci nejčastější příčiny úmrtí v západním světě, srdečně cévních nemocí. K nejvýznamnějším studiím patří DART, GISSI a Lyonská studie
Tuky ve stravě jsou pro zdraví nesmírně důležité. Omega tuky jsou nutné:
- jako zdroj energie
- pro udržování tělesné teploty
- pro ochranu nervových vláken, přenos vzruchů
- pro ochranu orgánů
Z tuků omega 3 a omega 6 vznikají tzv. prostaglandiny, velmi účinné malé bílkovinné látky, podílející se na regulaci metabolismu a komunikaci mezi jednotlivými buňkami lidského těla.
Prospěšné prostaglandiny (vzniklé z Omega 3)
ve zkratce: nacházejí se v tučných mořských rybách (makrela, losos, sardinky, sleď) lněném semenu, lněném oleji, mateřském mléce, soje, vlašských ořeších ,listové zelenině (špenát, šrucha zelná), mandlích, pšeničných klíčcích atd...
Zdravotní účinky:
mají protizánětlivý účinek
snižují krevní srážlivost
rozšiřují cévy
snižují bolest
snižují dělení buněk
podporují imunitu
podporují mozkové funkce
snižují hladinu inzulinu
Škodlivé prostaglandiny (vzniklé z Omega 6)
Škodlivé účinky:
podporují vznik zánětu
zvyšují krevní srážlivost
zvyšují riziko srdečních nemocí a hypertenze
mozkové mrtvice
zvyšují riziko rakoviny
nebezpečí infekcí
výskyt deprese, Alzheimerovy nemoci
zvyšují hladinu inzulinu
(Nejbohatšími zdroji Omega 6 jsou mléčné výrobky, červené maso,vaječný žloutek, vnitřnosti, krůtí a kuřecí maso. Omega 6 se nachází nejvíce v rostlinných olejích: slunečnicovém, kukuřičném, světlicovém, podzemnicovém atd. Omega 6 mají tvořit jen 1-2% denního příjmu – 3g denně )
GLA- jedna zdraví prospěšná omega 6 – kyselina gama linolenová- nachází se v brutnákovém oleji, v pupalkovém oleji, rybízovém oleji, spirulině a mateřském mléce
OMEGA 3 V RYBÁCH
MUDr. David Frej , Zdravé tuky Omega , nakl.EB 2004
Rybí tuk obsahuje omega 3 ve formě účinných látek EPA a DHA. DHA se nachází v mozku a fotoreceptorech zvířat, kde reguluje přenos nervových vzruchů již 600 milionů let. DHA se podílela na vývoji nervové soustavy a ovlivňuje 107 genů, důležitých pro vývoj mozku.
DHA se nachází v buňkách a nervech mozkové tkáně a je nutná pro vývoj mozkové a nervové tkáně plodu a pro správnou činnost zraku. Mnoho Omega 3 se spotřebuje při oxidaci.
Omega 3 v rybách:
- snižují riziko nemocí srdce
- snižuje riziko infarktu
- snižuje riziko náhlé srdeční smrti
- je nezbytná pro činnost mozku a nervů
- zlepšuje pozornost a náladu
- snižuje zánětlivost
- chrání před arytmiemi
- chrání endotel (výstelku cév) a udržuje pružné cévy
- snižuje srážlivost
- podporuje krevní oběh
- zlepšuje citlivost tkání na hormony
Není ryba jako ryba. Rybí sendviče z podniků rychlého občerstvení (fast-food) neobsahují omega 3 (jsou z bílého rybího masa, nejčastěji tresky ( bez tuku, ve kterém se nachází omega 3), za to obsahuji škodlivé množství omega 6, trans-tuků a nasycených tuků, které zvyšuji riziko srdečních nemocí