Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Látková výměna v našem těle

 

Redukční dieta dr. Haye, Ursula Summová, Ikar, 1994, str. 9, 10

 

 Lidské tělo se dá porovnat s malou chemickou továrnou. Potraviny, které sníme jsou v chemických procesech pomocí žalidečních šťáv tráveny a tělo si z nich pak příjme vše potřebné. Jestliže tyto chemické procesy v těle nerespektujeme, nezbytně dochází k poruchám v našem trávícím systému.

 

Aby tělo mohlo zpracovat potraviny bohaté na bílkoviny jako jsou maso, ryby, sýry a vejce, nutně k tomu potřebuje trávící enzym pepsin. Ten se aktivuje v žaludku působením kyseliny solné. Kyselina solná a pepsin začínají rozkládat bílkoviny na malé stavební prvky, tzv peptidy. Neopouštějí však žaludek okamžitě, nejprve se v něm shromažďují a pak po malých dávkách putují do tenkého střeva.

 

Naproti tomu zpracování uhlohydrátů z potravin, jako jsou brambory, těstoviny, obilí, rýže nebo chelba je závislé na slabém fermentu amyláze, která se do potravy dostává již při žvýkání (ze slin)

 

V samotném žaludku žádné enzymy pro trávení uhlohydrátů nevznikají. Působení amylázy však trvá pouze do okamžiku, kdy se obsah žaludku smíchá s trávící žaludeční kyselinou. Pokud tedy jíme najednou jídla bohatá na bílkoviny i uhlohydráty, pak (podle dr.Haye) bráníme působení amylázy, takže se potraviny s obsahem uhlohydrátů dostávají nestrávené do tenkého střeva.

 

Tenké střevo je asi pět metrů dlouhé-je nejdelší částí zažívacího traktu. Musí vykonat hlavní práci při trávení, při tom mu pomáhají játra, žlučník a slinivka břišní.

 

Slinivka břišní plní hned několik funkcí najednou. Produkuje inzulin, jindy glukagon, oba jako hormony přecházejí do krve. Inzulin působí na snížení hladiny cukru, glukagon naopak.

Tím však slinivka svůj úkol ještě nesplnila. Produkuje také trávící enzymy, jako je trypsin a chymotripsin (štěpí bílkoviny), amylázu (štěpí uhlohydráty) a lipázu (štěpí tuky) a ty potom předává do tenkého střeva.

 

Uhlohydráty se pak přetvářejí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny a glycerin. Bez enzymů a jejich působení není trávení možné.

 

Pokud kombinujeme stravu nevhodně, je slinivka nadměrně přetěžována. Dochází ke zpomalenému nebo neúplnému trávení a to může nakonec vést vlivem tepla , vlhkosti a působení st. flóry ve střevě ke kvašení a hnilobě.

 

K příjímání tuků, cukrů, aminokyselin a ostatních živin jako jsou vitamíny a minerální látky, má povrch tenkého střeva k dispozici asi deset miliónů střevních klků, které se podobají nitkám. Špičky těchto výrustků na sliznici jsou obklopeny kašovitou natráveninou a výživné látky jsou různými dopravními mechanismy předávány do organismu.