Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Strava podle krevních skupin

 

Vaše krevní skupina je klíčem, který odemyká dveře k tajemství zdraví, nemoci, dlouhověkosti, tělesné vitality i emoční síly. Vaše krevní skupina určuje náchylnost k chorobám, je vodítkem k tomu, jaké potraviny byste měli jíst a jak byste měli cvičit. Je určujícím faktorem Vaší energetické hladiny, účinnosti s jakou spalujete kalorie, vaší emoční odpovědí na stres a dokonce snad i vaší osobnosti.

Spojitost mezi krevní skupinou a dietou může znít přehnaně, ale není to tak. Už dlouho jsme věděli, že chybí článek v našem chápání procesu, který vede buď na cestu zdraví nebo na zasmušilou stezku nemoci. Musí existovat důvod, proč je tolik paradoxů v dietních studiích a přetrvávání nemoci. Musí také existovat vysvětlení , proč jsou někteří lidé při jednotlivých dietách schopni zhubnout a jiní ne, proč si někteří lidé udrží vitalitu do vysokého věku, zatímco jiní jsou narušeni po duševní i fyzické stránce.

 

Dr.Peter J. D Adamo, výživa a krevní skupiny, Pragma 1997

 

Teorie výživy podle krevních skupin vznikla dlouhodobým pozorováním, studemi i praxí lékařského týmu kolem dvou lékařů – otce a syna Jamese a Petra D Adamo. Ukázalo se, že krevní skupina je je jakýmsi genetickým otiskem, který nepřímo „spojuje“ jejího nositele s obdobím (životním stylem, potřebou skladby stravy, částečně i mentálními kódy), ve kterém daná krevní skupina vznikala a s evolučním procesem který za jejího vzniku právě probíhal. Této skutečnosti může dodat ještě uvědomění si ještě jednoho známého faktu: Složení krve jednotlivých krevních skupin je natolik odlišné, že nesprávná volba krve při krevní transfuzi by mohla znamenat až smrt pacienta .

 

Vhodnost či nevhodnost potravin vzhledem k jednotlivým krevním skupinám způsobují látky zvané lektiny. Jsou to látky bílkovinné povahy obsažené nejen v potravinách. Dr.D Adamo o nich říká, že je to „nebezpečné lepidlo“ Když jíme lektiny v potravě neslučitelné s antigenem naší krevní skupiny, ovlivní tyto lektiny orgán nebo celý systém (ledviny,játra,žaludek) a začnou v této oblasti shlukovat (aglutinovat) buňky. V dlouhodobém časovém horizontu se tyto jevy projeví jako nemoc...

 

Naštěstí většina lektinů obsažených ve stravě není přímo život ohrožujících, i když mohou způsobit širokou škálu jiných problémů. Z velké čísti nás imunita před lektiny chrání. Devadesát pět procent lektinů, které se vstřebají z naší typické stravy, je vyloučeno z organismu. Ale nejméně pět procent lektinů, které sníme, se vstřebá do krve, kde reagují s červenými a bílými krvinkami a požkozují je. Působení lektinů např. v trávícím traktu může být ještě intenzivnější! Atd...

 

Ale není třeba se bát každé potraviny, kterou sníme, přestože je téměř nemožné se lektinům z potravy vyhnout. Řešením je vyhnout se lektinům, které obzvlášť intenzivně reagují s danou krevní skupinou. Například gluten (lepek), nejčastější lektin obsažený v pšenici a dalších obilných zrnech se váže na sliznici tenkého střeva a způsobuje podráždění až zánět zejména u krevní skupiny nula. (Velká část alergiků na lepek má krevní skupinu nula)

 

Lektiny se navzájem liší podle zdroje původu. Jiný lektin je v pšenici, jiný je například v sóji. A každá z těchto potravin je nebezpečná pro jednu krevní skupinu a naopak prospěšná pro jinou.

 

Vše je doloženo laboratorně i v praxi. Například vstříknutí izolovaného lektinu čočky do dutiny kolenního kloubu nesenzibilizovaného králíka vedlo k rozvoji artritíhy (zánět kloubu), která byla k nerozlišení revmatoidní artritídy. Mnoho lidí s artritídou cítí, že vyřazení lilkovité zeleniny, jako jsou rajčata, lilky a brambory, pravděpodobně pomáhá zmírnit jejich potíže.

 


 

Krevní skupina 0

Krevní skupina A

Krevní skupina B

Krevní skupina AB

Tabulka výběru potravin