Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Enzymy

 

Dr. Michael Sharon, Komplexní výživa, Pragma, 1994

 

Život na naší planetě začal aktivitou enzymů ve vodě a v plynech, které pokrývaly zemský povrch. Jejich reakce začaly fermentací, při níž vznikly rostliny, a kyslík jimi uvolňovaný proměnil atmosféru bohatou na kysličník uhličitý v atmosféru bohatou na kyslík, která byla vhodná k začátku vývoje živočichů.

 

Náš zažívací systém je jakýmsi obrazem těchto prvních evolučních procesů. Voda a potrava postupují zažívacím traktem, kde dochází k jejich metabolismu za pomocí enzymů. Enzymatický rozklad potravy (hydrolýza) započne v ústech při smíšení potravy se slinami, které obsahují enzym ptyalin. Tento enzym rozkládá škroby již při žvýkání potravy. Žaludek potom vylučuje pepsin, který v kyselém prostředí štěpí proteiny. Ostatní živiny jsou štěpeny v alkalickém (zásaditém) prostředí střev za pomocí dalších enzymů na jednodušší živiny, které pak může naše tělo dále zpracovávat – bílkoviny na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny, uhlovodany na glukózu.

Protože ke každé živině je zapotřebí odlišný enzym, který obstarává jen jednu chemickou reakci, musíme si uvědomit, jak nesmírně komplexní a choulostivý je tento proces metabolismu v našem těle. Samotná játra produkují přes 1000 odlišných enzymů. Nedostatek jen jednoho z nich naruší celou rovnováhu biochemických reakcí, což se projeví jako porucha výživy, alergie a nemoci.

 

Enzymy se nacházejí v hojném množství v čerstvé, nezpracované přírodní stravě. Jsou však snadno ničeny teplem nad 49 stupnů Celsia a zpracováním, jako je loupání, vaření, konzervace, pasterizace, uzení, grilování smažení a pečení.

 

S přibývajícím věkem enzymů v našem těle ubývá. Je to také hlavní příčinou zažívacích potíží, které jsou tak rozšířeny, že jsou často považovány za normální. Dbejme proto na to, aby byla naše strava byla bohatá n čerstvé potraviny...