Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

B-Complex

 

Dr. Michael Sharon, Komplexní výživa, str. 38, Pragma 1994

 

Skupina B-vitamínů je nezbytná pro přeměnu uhlovodanů na glukozu a potravy na energii. Jestliže nemáme v těle dostatek B vitamínů, dochází k nedokonalému splování uhlovodanů, což má za následek nervozitu, zácpu, malátnost, špatné trávení a mnoho dalších příznaků. Mnoho z těch vitamínů ovlivňuje různé pochody v játrech, očích, kůži a vlasech. Jejich působení má široké spektrum – od uvolňování stresu po prevenci aterosklerózy. V některých potravinách najdeme zastoupeny všechny vitamíny B-complexu. Jsou to vnitřnosti zvl. játra, pivovarské kvasnice, pšenišné klíčky, rýžové otruby, vláknina z rýžového zrna. To je také jedním z důvodů, proč jíst neleštěnou rýži.

... 

Vitamíny B-complexu jsou z velké části zničeny ve všech průmyslově zpracovaných potravinách. Jestliže vaše strava obsahuje velké množství bílého cukru a bílé mouky je vysoká pravděpodobnost, že nemáte dostatek vitamínu B. Rovněž alkohol vyplavuje některé B-vitamíny z těla. Není proto divu, že dnes tolik lidí trpí jeho nedostatkem. Typickými příznaky jeho nedostatku jsou slabost, nervozita, deprese, až sebevražedné sklony, celkově slabá vůle, senilita vypadávání vlasů, vysoká hladina cholesterolu, nechutenství, zacpa.