Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Vitamín B6- Pyridoxin

 

Dr. Michael Sharon, Kopmlexní výživa, Pragma 1994, str. 41-42

 

Vitamín B6 má v těle mnoho metabolických úloh. Jednou z nich je uvolňování glykogenu z jater, jakmile svaly potřebují energii.

Přeměňuje kyselinu linoleovou na kyselinu arachidonovou a tím pomáhá ke kontrole obezity.

 

Pomáhá při metabolismu a přeměně proteinů a při udržení rovnováhy sodíku a draslíku, čímž reguluje tělní tekutiny, vyváženost kyselin a zásad a funkcí nervů a svalů.

Pomáhá při tvorbě protilátek, nukleových kyselin a červených krvinek.

Spolu s magnéziem zabraňuje tvorbě solí kyseliny šťavelové, které jsou předchůdci ledvinových kamenů.

Mezi jeho největší nepřátele patří antikoncepční pilulky. Každá žena, která je užívá by měla brát zvýšenou dávku B6.

Je rovněž považován za látku,která zvyšuje hladinu dopaminu v mozku. Tato látka předchází vzniku stresu a motorickým poruchám podobného druhu, které provází Parkinsonova nemoc.

Podle Dr. Henry Schoedera z Darmouthské lékařské školy ve Vermontu rovněž zabraňuje tvrdnutí cév, což je jedna z hlavních příčin infarktu. Podporuje uvolňování histaminu, a tím je užitečný pro ty, kteří trpí alergiemi, zabraňuje těhotenským křečím, zvláště podává li se v kombinaci se zinkem, předchází některým druhům anémií, vysušuje mastnou pleť a omezuje tvorbu lupů.

Uvádí se , že příznakem jeho nedostatku může být podražděná pokožka, podélné rýhy na nehtech, neschopnost se opálit, přecitlivělost na slunce, či problémy při vybavování snů.

 

 

Antonela Fanto, Vitamíny a prevence, Dona, 1992

 

...během konzervování se ztratí 55-77% pyridoxinu, zmražená zelenina ztrácí 37-56% pyridoxinu, dále se musí brát v úvahu, že konzervovaná masová jídla ztrácejí až 68 % původního obsahu B6 . Paradoxní je tento závěr: čím nákladnější je strava, tím více se zvyšuje nedostatek vitamínu v organismu.

Jsou čtyři typy lidí, mající zvýšenou potřebu vitamínu B6: jsou to staří lidé, ženy v těhotenství, ženy v období 14 dnů před menstruačním cyklem a dále všichni, kdo užívají kortizonové nebo obdobné léky.

Po padesátce se hladina pyridoxinu u všech snižuje a pravděpodobně je to způsobeno tím, že souběžně ubývá velké množství enzymů sloužících k syntéze aminokyselin. Jednou z nejrozšířenějších nemocí, provázejících pokročilejší věk ,je arterioskleroza, vůči níž pyridoxin aktivně působí jako "spolufaktor rozpouštění" tuků.

Chrání B6 proti rakovině? Je to jistě hodně diskutovaná věc, i když je jisté, že pyridoxin přispívá k imunologické ochraně organismu. Podle některých laboratorních pokusů měla morčata bez přísunu vitamínu B6 zakrátko rakovinu jater a pošla za 5-6 měsíců. Opice měly zase v celém těle příznaky sklerozy a zakrátko pošly.