Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

 

Ostatní přírodniny

 

 

 

Do této skupiny můžeme řadit látky přírodního původu, které se nedají jednoznačně zařadit do jiné skupiny (vitamíny, minerály, enzymy, byliny apod.), přestože mohou obsahovat některé z uvedených položek a navíc některé či dokonce mnohé další. Nesporný však je jejich pozitivní efekt na zdraví.

 

 

 

Některé ve stravě běžně používáme, aniž jsi příliš uvědomujeme jejich významný užitek (česnekprobiotika v některých jogurtech, Omega 3 v olejích za studena lisovaných).

 

Jiné zařazujeme do jidelníčku cíleně za nějakám konkrétním účelem (juka - detoxikace,ginkgo - prokrvení, vilcacora - imunita, atd)

 

Některé dokonce známe a používáme v chemické formě – acylpyrin, avšak přirozenější by bylo používat jeho původní a přírodní formu – kůru bílé vrby.

 


 

Acidophilus

Bioflavonoidy

Enzymy

Chlorela

Koenzym Q 10

Lecitin

Omega 3

Prebiotika

Probiotika

Spirulina

Soja

Ženšen

Vitamíny

 

Vitamíny jsou látky, které jsou pro organismus potřebné v relativně velmi malých dávkách, avšech jejích význam je klíčový. Podílejí se na metabolismu všech buněk všech orgánů a všech tělesných systémů. Příroda nevložila tyto látky do potravin náhodou.
Proto mají vitamíny vliv na veškerou tělesnou biochemii a jejich správný obsah a množství v požívané potravě a schopnost těla je vstřebat je zásadní pro růst, vývoj, obranyschopnost organismu.

 

Správné a stabilní množství vitamínů ve stravě pomáhá tělu i psychice „být zdravé“! Větší dávky některých vitamínů dokonce pomáhají léčit některé nemoci a stavy. Kdysi se tento způsob nazýval ortomolekulární léčba .

 

Příklad z knihy Antonela Fanto: Vitamíny a prevence

Například člověk, který podstupuje chirurgický zákrok bude potřebovat před operací a hned bezprostředně po ní řadu vysokých dávek vitamínů, které mohou zkrátit dlouhodobý pobyt v nemocnici a zamezit výskytu komplikací všeho druho. Je známo, že zinek a vitamín C urychlují dobu hojení jizev, dále, že kyselina pantotenová zabraňuje dermatitidám a snížené funkčnosti střev po narkóze, že vitamín E chrání krev a zabraňuje kardiovaskulárním komplikacím a že draslík uvádí do rovnováhy vyměšování moči atd...“

 

 

Důležitou otázkou zůstává, zda-li naše strava obsahuje dostatečné množství těchto zasadních látek a zda-li je schopna pokrýt i případnou zvýšenou potřebu a to vzhledem k minimálně dvěma zásadním faktům:

 

Se zhoršujícím se životními podmínkami, chemizací potravy, stresem má organismus velmi pravděpodobně zvýšenou potřebu (nejen) vitamínů.

Z podobných důvodů v přírodě – tedy: ústup od přirozenějších forem výroby potravin, nadměrný vstup chemických látek do výroby a zpracování potravin velmi pravděpodobně a významně snižuje obsah (nejen) vitamínů vpotravinách.

 

Ztráty účinných látek v některých potravinách

 


 

Vitamin A, Beta caroten

B-complex

Vitamín B1 - Thiamin

Vitamín B2 Riboflavin

Vitamín B3 Niacin

Vitamín B5 - Kyselina Pantotenová

Vitamín B6 Pyridoxin

Vitamín B12 Kobalamin

Bioflavonoidy

Biotin

Vitamín C

Cholin

Vitamín D

Vitamín E

Kyselina listová

Inositol

PABA

Minerální látky

 

S minerály a stopovými prvky je to podobné jako s vitaminy. Náš organismus jich nepotřebuje velká množství, avšak jejich důležitost je obrovská. Naše výživa by měla obsahovat dostatečné dávky všech užitečných minerálů a stopvých prvků, nejen pro růst a vývoj těla a pro jeho znovuobnovování a regeneraci. Správná množství některých minerálů jsou zásadní pro prevenci některých nemocí:

 

Antonella Fanto: Vitamíny a prevence:

 

„Cukrovka vysoce vzrůstá a podle některých je to následek nedostatku chromu. Poruchy kožních onemocnění jsou následkém nedostatku zinku. Vysoký tlak postihuje mnoho lidí, což může být nedostatkem draslíku v potravinách a nadměrného solení. A dále: arterioskleroza a rakovina jsou v příme závislosti nedostatku selenu a manganu, potřebných k produkci interferonu, důležitého k obraně organismu“

 

Minerály jsou na rozdíl od vitamínů organického původu a naše tělo si je ani částečně nedokáže vyprodukovat. Do organismu je můžeme dodat pouze stravou či potravními doplňky

 

Makroprvky: vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor, chlor, síra

 

Stopové prvky: železo, měď, zinek, mangan, křemík, lithium

 

Ultrastopové prvky: chrom, jód, vanad, flor, molybden, kobalt, nikl

 

Toxické minerály-škodlivé – kadmium, olovo, hliník, antimon, arzen, báryum,

bizmut, telur, thálium. 

čtěte dále: Minerály obecně


 

Draslík

Fosfor

Germánium

Hořčík

Chrom

Minerály obecně

Mangan

Měď

Molybden

Selen

Síra

Sodík

Vápník

Zinek

Železo

 

Minerály obecně

 

Dr. Michael Sharon, Komplexní výživa, Pragma 1994, str. 55

 

Teprve nedávno vědci odhalili nezastupitelnost minerálů a stopových prvků v lidské výživě. Jsou složkami různých enzymatických systémů a jsou proto nezbytné pro naše zdraví. Nedávné studie poukázaly na pozitivní vliv minerálů a stopových prvků při léčbě a prevenci různých chorob od cukrovky a předčasného stárnutí až po nízkou pohlavní potenci a srdeční choroby.

...

Minerály se hojně vyskytují v zemské kůře. Vápník, fosfor, draslík, sodík, magnesium, síra, křemík a chlor jsou potřebné v relativně velkých dávkách.

...

Stopové prvky jsou rovněž minerály. Ačkoliv jsou potřebné ve velmi malém množství, nejsou o nic méně důležité než objemové minerály. Železo, zinek měď, mangan, chrom, jod, selen,chrom, fluor a molybden jsou stopové prvky, které dohromady netvoří ani setinu procenta našeho těla. To nás ale nesmí vest k závěru, že nejsou pro naše tělo důležité! Jejich nedostatek může vést k závažným onemocněním...

... 

Jaká půda, taková potrava

Proč je třeba ještě více dbát na dostatečný příjem minerálů, než je tomu u vitamínů? Protože příjem vitamínů je na minerálech závislý.

... 

Minerály ovšem často v rostlinách chybí a k tomu , aby je rostliny absorbovaly a tím se dostaly až do naší potravy, musí být nejprve přítomny v půdě. Objemové minerály jsou naštěstí přítomny v půdě v hojném množství. To ale neplatí o stopových prvcích.

... 

Rostlina potrava, která byla pěstována v půdě chudé na zinek, může způsobit onemocnění prostaty.

Jestliže v půdě chybí železo, může docházet k chudokrevnosti.

 

Tam, kde chybí magnesium, rostliny mají zpomalený růst, protože magnézium je složkou chlorophylu, který je katalyzátorem rostlinné syntézy.

 

Nedávné studie ukázaly velký váznam dalších dvou prvků v naší výživě-selenu a chromu. Dr. Richard Paswater, badatel v oblasti výživy a gerontologie, zjistil, že selen je vynikající antioxidant, který je schopný neutralizovat produkty peroxidace a tím bojovat proti rakovině, posilovat naše srdce a celkově zpomalit proces stárnutí.

 

Dr Walter Mertz z Ústavu pro lidskou výživu v Beltsvile, Maryland, poukázal na schopnost chromu, který je hlavní složkou GTF (faktoru tolerance ke glukoze), působit v prevenci cukrovky a hypoglykemie. Chrom je odstraňován ze zrn a cukru rafinací. Dr Henry Schroeder, výzkumník z Brattleboro ve Vermontu tvrdí, že kdybychom měli více chromu v potravě, počet infarktů by klesl na množství, jaké bylo běžné před osmdesáti lety.

... 

Lidé, kteří žijí v městech nemohou mít vůbec představu, jakou mají produkty , které kupují, výživnou hodnotu, pokud nejsou označené jako "organické" nebo "dusčnanu prosté". Žijeme v době, kdy zemědělství používá velké množství postřiků a umělých hnojiv a tyto přípravky vedou k nedostaku minerálů v půdě. Farmáři dávají přednost zvyšování úrody, šetření vodou a zintenzivňování růstu před obnovováním všech stopových prvků v půdě.

... 

Nemůžeme slepě spoléhat na to , co nám dodá naše strava. Potraviny se velmi liší obsahem živin podle oblasti, kde byly pěstovány a proto musíme nejen konzumovat potraviny s vysokým obsahem užitečných minerálů, ale rovněž i doplňovat naši stravu výživovými suplementy, které obsahují nezbytné prvky.

... 

Čím více tyto prvky studujeme, tím více se dozvídáme o jejich nezastupitelné roli, kterou mají při všech biologických funkcích. Prvky jako zinek, měď a mangan v našem těle tvoří antioxidační enzym, který se nazývá superantioxidační dismutáza (SOD). Tento enzym pozitivně ovlivňuje délku života tím, že chrání naše tělo před peroxidy a volnými radikály, které napadají tělesné buňky a způsobují tím nemoci jako revmatismus, šedý zákal, ateroskleroza a skleroza multiplex.