Léčba hypoglykémie dietou

 

Komplexní výživa, Pragma 1989, str.113-116

 

Dieta, doporučována k léčbě hypoglykémie význačnými výživáři, Carlotem Fredericksem a Robertem Atkinsem, se skládá z vysokého obsahu bílkovin, přiměřeného množství tuku a malého množství uhlovodanů, a je doplňována vitaminy a minerály podle individuálních požadavků. Zakázán je alkohol a kouření. Zelenina není omezována, ale ovoce je možno konzumovat pouze v malých dávkách, a to nejlépe ovoce kyselé. Konzumace komplexních uhlovodanů, jako jsou fazole, kukuřice, brambory a rýže, závisí na individuální reakci na ně.

Tato dieta obsahuje velké množství masa, což v poslední době vyvolalo opozici. Ačkoliv tato dieta pomáhá k úpravě zmíněné poruchy, přemíra bílkovin v potravě vede k nedostatku vitaminu B3, vápníku a magnézia, ke zvýšené tvorbě odpadních látek, jako je čpavek, který je karcinogenní, a dále pak kyseliny močové. Vysoká konzumace masa přispívá k vzniku srdečních chorob a rakoviny tlustého střeva, abychom si vyjmenovali alespoň dvě obecně známé nemoci. Není ještě rovněž jasné, jestli dieta bohatá na bílkoviny, z dlouhodobého hlediska hypoglykémii nezhoršuje a nečiní ji neléčitelnou. Tato dieta nepřipadá v úvahu pro lidi, kteří jsou na maso alergičtí a pro vegetariány. Ani pro tyto pacienty není ještě vše ztraceno. Dr. Paavo Airola navrhl, po letech studií a experimentů, nový přístup k léčení hypoglykémie dietou; je to dieta vegetariánská, založená na konzumaci obilovin, semen, ořechů, ovoce a zeleniny. Doporučuje vařené lněné semeno, pohanku a proso, o kterých se říká, že jsou vstřebávány pomalu a proto se z nich cukr uvolňuje postupně. Rovněž doporučuje mléko a mléčné výrobky. Kaše z pohanky

i prosa s trochou másla a sklenicí mléka či s jogurtem je jídlo, které je několik hodin tráveno, může plně uspokojit a udrží optimální hladinu cukru v krvi. A vyhneme se při tom rizikům, spojeným s přehnanou konzumací masa.

Doporučuje se rovněž přidávat k výživě doplňky vitaminů a minerály, a dále pak byliny, jako jsou kořen lékořice, vodilka, lobelka, měsíček zahradní, přeslička, čekanka a česnek. Někdy se předepisují rovněž „přírodní“ tablety ze slinivky a štítné žlázy. Tyto tablety jsou vyráběny ze sušených a rozemletých žláz, které jsou zmrazeny či zpracovány ve vákuu. Podle výrobců mají stejné blahodárné účinky jako žlázy čerstvé.

Povzbuzující zprávou je, že lidé trpící hypoglykémií, mohou vést normální život a vyhnout se projevům této nemoci za předpokladu, že si dají tu práci a najdou dietu, která jim vyhovuje a budou ji přísně dodržovat. K tomu je potřeba připojit multivitamínové a multiminerálové doplňky výživy.

Dokonce se pak mohou cítit lépe, než zdraví lidé, kteří jedí nezdravou stravu. Hlavní věcí je však vytrvat, protože při porušení této diety se příznaky nemoci vrátí. V krátkosti se dá říci, že by se hypoglykemici měli vyhýbat všem nezdravým potravinám.