Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Co je to doplňování výživy?

 

Důvodem k doplňování naší výživy je schopnost suplementů poskytovat všechny ty živiny, které nejsou v dostatečné míře dodávány potravou a jsou důležité pro naše zdraví. Dnes je již uznávanou pravdou, že lidé kteří svoji stravu optimálně doplňují živinami, jsou mnohem méně náchylní k nemocem a jsou méně ovlivněni znešištěním životního prostředí než ti, kteří na výživu nedbají.

 

Proč vlastně používají potravní doplňky lidé se zdánlivě správnými stravovacími návyky? Ne všechny vitamíny a minerály můžeme dodat tělu v dostatečném množství z potravy. Někteří lidé potřebují tak velké množství některých živin, že je není možné získat pouze s potravin. To může být způsobeno individuálními odchylkami....

 

Tyto poruchy se potom odráží ve špatně fungujícím enzymatickém systému a zapříčiňuji zpomalené vstřebávání a asimilaci živin. Potrava ze sebe nevydá všechny živiny, které obsahuje, jestliže například trpíme disharmonií určitých žaludečních kyselin.

 

Na druhé straně, jestliže tělo spotřebovává určité živiny v nadměrném množství, aby překonalo nějakou stresovou situaci, dojde rovněž ke zvýšenému požadavku na živiny, které nejsou v potravě přítomny v dostatečném množství. (například někteří schizofrenici vylučují močí 10x více vitamínu C než ostatní lidé a to vysvětluje, proč na ně mohou mít vysoké dávky vitamínu C v některých případech kladný léčebný účinek.

 

Poruchy metabolismu, stres a špatné fyzické návyky jsou faktory, které se podílí na zvýšené potřebě živin. Dalšími jsou pak kouření (které zbavuje tělo např.vitamínu C) , znečištěná voda a vzduch, alkohol (ničí např.zinek, magnezium, vitamíny B-complexu...), (ničí vitamín B6, C i zinek)

 

Lidé se vzájemně liší nejen stylem života a stravovacími návyky, ale i chemickými procesy v těle. Takže každý z nás si musí uvědomit, co mu chybí, tím, že si bude všímat příznaků nedostatků živin. Poraďtě se s lékařem, odborníkem na výživu a začněte zkoušet různé živiny a jejich účinky.

 

Nedostatečná a nebezpečná výživa

 

Samozřejmě by bylo mnohem jednodušší, kdybychom mohli uspokojit všechny požadavky na živiny jen tím, že bychom vybírali jen vhodné potraviny. Toho je však schopen jen málokdo. Většina z nás , se řídí při výběru potravin chutí, a ne obsahem živin.

 

Před sto lety to bylo mnohem jednodušší. Zemědělské plodiny se pěstovaly v organicky hnojených půdách, bez chemických postřiků, které ještě neexistovaly. Ovoce a zelenina byly konzumovány jen čerstvé a zralé, kdy obsahovaly nejvíce živin.

Mražení a doprava, které vedou ke ztrátě vitamínů byly stále ještě hudbou budoucnosti. Mouka byla mleta mezi kameny, a bílý cukr byl tak drahý, že si jej málokdo mohl dovolit.

Není pochyb o tom, že dnešní potrava je méně jakostní, co do obsahu živin, a to hlavně díky intenzivnímu zemědělství, které ochuzuje o živiny již půdu. (Například v roce 1940 obsahovala kansasská pšenice 17% bílkovin. O 11 let později již měla méně než 14% bílkovin a jiné druhy pouze 11-12 %)

 

(Dramatické zvýšení průměrné délky života na počátku 20. století, které je někdy považováno za důkaz, že moderní strava je velmi výživná, nemá se stravou nic společného. Průměrná délka života se zvýšila díky úmrtností dětí, antibiotikům, očkování a všeobecně lepší hygieně.)

Dnešní pole jsou ošetřována jedovatými herbicidy, pesticidy a fungicidy a v důsledku toho potraviny obsahují rezidua mnoha jedů. Obiloviny a cukr jsou ochuzeny o svoji výživovou hodnotu.

To, že chceme mít ovoce a zeleninu na trhu i mimo sezónu, vede k tomu, že je ovoce sklizeno dříve, než je zralé, aby se nezkazilo, než se dostane na pulty a aby i tam vydrželo déle. V důsledku toho mají plody jen zlomek své výživové hodnoty.

Zvířata dostávají injekce antibiotik a hormonů a maso je konzervováno dusíkatými látkami, které se v těle přeměňuje na karcinogenní nitrosaminy. Mražení, konzervování a další konzervováné potravin ničí také mnoho živin.

 

Doplňky výživy – UMĚLÉ vs. PŘÍRODNÍ

 

Z chemického hlediska je vitamín stejný ať je přírodní nebo uměle vyrobený, protože jeho chemické složení je v obou případech stejné. Vitamíny, které se nacházejí v čerstvé potravě, jsou v mnoha případech dprovázeny tzv.ko-kaktory, které zlepšují jejich funkci. Tak například vitamín C je doprovázen bioflavonoidy. (Tyto komplexní ko-faktory nám nejsou ještě všeobecně známy.)

 

Při určitém laboratorním pokusu byla ryba umístěna do "umělé" slané vody. Netrvalo dlouho a ryba začala umírat, navzdory tomu, že roztok byl chemicky identický s mořskou vodou. Dali ji tedy zpět do mořské vody a ryba velmi rychle "ožila". Jinými slovy příroda poskytuje speciální faktory, které jsou nezbytné pro život, a které nemohou být vyrobeny v laboratoři.

 

Skupině lidí, kteří měli zažívací obtíže,byl podáván výtažek z pivovarských kvasnic, což je přírodní zdroj vitamínů B-complexu. Jejich potíže ustaly nebo byly zmírněny. Jakmile byl podáván umělý vitamín B , jejich potíže se znovu vrátily.

 

Když došlo k porovnávání přírodního vitamínu E (d-alfatokoferol) a uměle vyrobeného esteru (d-alfatokoferol acetát) po dobu dvou let, měl syntetický vyrobený ester pouze 20,6% účinnosti přírodního vitamínu. Jinými slovy byl přírodní E vitamín 5x účinnější než jeho umělé vyrobené dvojče.

 

Izraelský výživář Eli Kari dokonce naznačuje, že umělé vitamíny, které jsou běžně prodávány, mohou přispívat k avitaminózám. K tomu může dojít, když jsou syntetické vitamíny přeměněny v antagonické izomery (chemická dvojčata), a tím znemožňují přírodním vitamínům vykonávat své funkce.

 

Obohacování naší stravy je prospěšné ze tří hledisek: pomáhá předcházet nemocem, vzniklých z nedostatku živin v těle, může být prospěšné při léčení nemocí a jejich prevenci, může chránit naše tělo před škodlivými účinky znečištěného životního prostředí.

 

Dr.Michael Sharon (úryvek)