VITAMÍN B5-KYSELINA PANTOTENOVÁ

 

Dr.Michael Sharon, Komplexní výživa, Pragma, 1994, str. 41

 

Ačkoli v našem jídle nikdy nechybí alespoň trocha vitamínu B5, je jen zbožné přání se domnívat, že jej vždy máme dostatek. Jeho nedostatek snižuje hladinu cukru v krvi, což způsobuje vyčerpání a redukuje uvolňování adrenalinu, což je hormon, který potřebujeme k překonání náhlých stresových situací. Často je nazýván "stresovým vitamínem."

 

Vitamín B5 je vysoce koncentrovaný v orgánech, které se účastní metabolismu jako jsou játra, ledviny a nadledvinky. Je však neutralizován látkami, jako jsou antibiotika, sulfonamidy, většina tabletek na spaní, antikoncepční pilulky, stresem a alkoholem.

 

Stimuje funkci nadledvinek

zabraňuje únavě a redukuje stres

zvyšuje tvorbu protilátek v těle

pomáhá při boji s infekcemi

redukuje pooperační šok

zmírňuje toxické účinky antibiotik

zvyšuje plodnost

podporuje dlouhověkost

 

 

Antonela Fanto, Vitamíny a prevence, Dona, 1992, str 42

 

Článek v publikaci "Prevention" referuje v roce 1955 o tom, že lékaři státní uneverzity v Iowě podávali několika dobrovolníkům ve vězení stravu, která neobsahovala kyselinu pantotenovou. Po dvou týdnech prošetřovaná skupina-všichni mladí lidé- uváděli únavu s pořebou spát během dne, ve třetím týdnu byli postiženi zácpou a ztrátou chuti k jídlu, ve čtvrtém týdnu byli svárliví, nespokojeni a zcela malátní. Pokračováním experimentu došlo ke zhoršení s příznaky sníženého tlaku, zemdlenosti, se žaludečními potížemi a infekcí dýchacích cest. Ve čtvrtém týdnu byli vězni ve velmi špatném stavu a začali mít také pálení nohou.

Je třeba dodat, že nedostatek kyseliny pantotenové se projevuje bezprostředně a avízuje závažné symptomy po několika málo dnech nedostatečného přísunu vitamínu. Tento jev však nenastává u jiných vitamínů, jejichž nedostatek se projeví až po několika měsících.

 

Zastavme se ještě u dalšího příkladu, tentokrát uváděného A.Fidanzou, který pojednává o provedených pokusech na laboratorních krysách. "Nedostatek kyseliny pantotenové"-uvádí Fidanza- " způsobuje zešedivění srsti, její vypadávání, keratinizaci kožního epitelu, u mladých zvířat došlo dokonce k zastavení růstu. Vedle těchto úkazů se projevují četné další změny jako poruchy jater, degenerace míšních tkání, poruchy funkcí pohlavních žláz, nedostatečná syntéza steroidních hormonů v nadledvinkách, spojená s funkčními poruchami a jejich odumření.

 

Podle Dr.Fidanzy " při sníženém obsahu B5 v organismu bylo možno pozorovat převážně poruchy funkce sliznice, vaziva a pokožky. Vitamín B5 podporující regeneraci tkáně, napomáhá hojení jizev jakýchkoliv poranění a dále potíží: prasklá kůže , vředy, křečové žíly, spáleniny a operační řezné rány"

 

Jakékoliv dermatitidy mohou být úspěšně zahojeny nebo se jim dá předcházet použitím kyseliny pantotenové, smíchané se základní mastí. Je potvrzeno, že vitamín B5 má ochranné účinky proti ultrafialovým paprskům a spálení pokožky.

 

Kyselina pantotenová se svým silným účinkem na nadledvinkové žlázy pomáhá přirozené produkci hormonů, jako je kortizon, které slouží k omezení alergických průvodních znaků. Podle amerického dietologa Kurta Donsbacha " jestliže denní strava alergika je posílena správnou dávkou kyseliny pantotenové, jakákoliv forma zmizí."  

Vitamíny B - Complexu

(Vitamín B1 Thiamin)

Dr.Michael Sharon, Komplexní výživa, Prgma 1994

 

BLAHODÁRNÉ ÚČINKY

 

Thiamin je nazýván vitamínem vůle, díky jeho blahodárnému působení na centrální nervový systém

Navozuje optimismus, pomáhá překonat emocionální stres, odstraňuje deprese, netrpělivost, zmatení a posiluje paměť. Stabilizuje chuť k jídlu a podporuje tvorbu žaludečních kyselin. Zachovává normální srdeční funkci. Je důležitým faktorem při růstu, kojení a udržení plodnosti.

 

 

Vitaminy a prevence, Antonela Fanto, Dona 1992

 

Nedostatek vitamínu B1 způsobuje poruchy na centrálním nervovém systému. Vitamín B1 se nazývá "morální" vitamín, protože slouží k udržování nervové rovnováhy. Kdo je popudlivý, nervově nestabilní, ten se cítí stále unavený, přehnaně reagující na stresy. Tento typ lidí má zcela jistě nedostatek tohoto vitamínu. Tento nedostatek způsobuje duševní únavu, která může přejít přes otupělost až po ztrátu paměti. 

... 

Pokusy prováděné v USA na skupině dětí prokázaly, že že podáváním zvýšených dávek thiaminu vykazovaly děti " zvýšenou aktivitu, emotivní stabilitu, čilost a chuť do života.

...

 Existuje přímá návaznost mezi nedostatkem thiaminu a onemocněním srdce. Největší zabijáci tohoto století – srdeční onemocnění – mohou být právě ovlivňovány mnoha faktory . Avšak dnes je již dokázáno : "nedostatek thiaminu zeslabuje srdeční činnost, zvyšuje zvyšuje tendenci k usazování mimocévních tekutin a způsobuje nakonec srdeční zástavu. K tomuto závěru došli dva vědci, Walter Eddy a Gilbert Dalldorf z Marylandu v roce 1944.

 

Vitmaín D

RNDr. Petr Fořt, Zdraví a potravní doplňky, Ikar 2005, str. 153

 

Ochrana před vznikem roztroušené sklerózy, prevence vzniku diabetu, potlačení růstu rakovinnýchbuněk ve střevě, prsu a prostatě a navození režimu programované buněčné smrti rakovinných buněk.

 

Posiluje svaly a brání vzniku slabosti dolních končetin.

Nutný pro vývoj kostí a zubů. Prevence osteoporozy u starších žen a u osob, chronicky používajících antikonvulsiva.

Řešení psoriázy, lupus vulgaris, vitiliga, snižení zvýšeného krevního tlaku, deprese, poruchy imunitního systému, revmatiodní artritida.

Všechny uvedené indikace jsou podloženy vědeckými výzkumnými pracemi.

 

 

Dr.Michael Sharon, Komplexní výživa, Pragma 1994, str. 48

 

Lidé kteří bydlí ve městech a převážnou část dne tráví uvnitř budov, by rovněž měli dbát na dostatečný příjem vitamínu D. Je nutno podotknout, že jakmile se opálíme pokožka přestane vitamín D vyrábět.

Pomáhá při vstřebávání vápníku a fosforu, které jsou nezbytné pro zdravé a silné zuby a kosti, a u dětí zabraňuje vzniku křivice. Tato nemoc je již od středověku léčena olejem z tresčích jater, který je bohatý na vitamín D. Dále pomáhá zachovat zdravý nervový systém, normální pulz a úměrnou srážlivost krve.

 

 

 

 

Antonela Fantó, Vitamíny a prevence, Dona 1994, str. 80

 

Po dobu 7-8 měsíců v roce jsme "jedni z nejšťastnějších" v Evropě , zakukleni v kabátech aniž máme možnost zachytit na těle jediný sluneční paprsek. A tím více potřebujeme vitamín D k fixaci vápníku vstřebávaného z jídla, ukládat ho v těle tak, aby byl připraven k tvorbě nové kostní tkáně. Všeobecně se má za to, že kostra se vytváří během dospívání a po ukončení etapy růstu zůstává stejná až do smrti. Avšak není to tak zcela pravda. Stavba kostí se neustále obnovuje, využívaje stálý přísun minerálů přiváděných krví. 

Vitamín E

  

Antonela Fanto, Vitamíny a prevence, Dona 1992, str. 91

 

Rozpustný v tuku:

- chrání buňečné stěny

- ovlivňuje dobu životnosti červených krvinek

- zpomaluje procesy stárnutí

- posiluje činnost pohlavních orgánů

- spolupůsobí při léčení anémie

- chrání kardiovaskulární systém

- předchází vzniku křečových žil

- užívá se v klimakteriu

- užívá se jako prevence proti nádorovým onemocněním, protože brání peroxidaci lipidů

- předchází vzniku vrásek

- likviduje volné radikály

- snižuje hladinu LDL nebezpečného cholesterolu

- zvyšuje hladinu HDL potřebného cholesterolu

- pomáhá při prevenci proti potratům

- předchází vzniku flebitídy a tromboflebitídy

- má antiagregační účinek u krevních destiček

- je použitelný proti záchvatům angíny pectoris

- laboratorně je ověřena jeho působením prodloužená životnost buněk

- spoluučinkuje při léčbě jaterních onemocnění

- působí při léčení dermatitidy

- léčí herpes – buď místně jako olej, nebo orálně jako tableta

- má lehký diuretický účinek

- podle některých kardiologů udržuje krevní tlak ve středně nižších hodnotách

 


 

Dr. Michael Sharon, Komplexní výživa, Pragma 1994, str. 50

 

Vitamín E působí jako antioxidant a tím napomáhá k regeneraci buněk a zpomalení stárnutí. Chrání vitamíny a hormony rozpustné v tucích, ve větších dávkách chrání proti toxickým látkám v potravě, ve vodě a ve vzduchu.

 

Působí proti srážlivosti krve, snižuje krevní cholesterol a ředí krev, což působí preventivně proti krevním sraženínám v tepnách. A zánětům žil.

Vitamín E hraje důležitou roli při zmírňování civilizačních chorob západního světa: srdečních poruch, rakoviny, cukrovky, i úrazů včetně popálenin.

 

Dr. Shute ukázal na 35 000 pacientech které léčil posledních 40 let schopnost vitamínu E zlepšovat krevní oběh a předcházet srdečním chorobám. Rovněž poukázal na to, že ošetření větších spálenin, i spálenin kůže při opalování, mastí s vitamínem E zabránilo tvorbě půchýřů a jizev, zrychlilo hojení a často pokožku úplně zregenerovalo.

 

Biochemik Dr. Raymond Schamberger a další poukázali na schopnost vitamínu E (a dalších antioxidantů jako vit. C) zpomalit vývoj rakoviny zpomalením působení karcinogenních látek.

 

Účinky vitamínu E na potenci a plodnost jsou známy. Ženy, které užívají esterogen kvůli zamezení nepříjemných účinků menopauzy, udělají nejlépe, když budou brát současně vitamín E.

Vitamin E je rovněž nezbytný při produkci látek, které přenášejí nervové impulzy ke svalům a pomáhají proto zmírňovat účinky takových chorob, jako je skleróza multiplex, chorobná ochablost svalů, a jiné paralyzující nemoci.

 


 

Přírodní zdroje:

 

Syrové pšeničné klíčky a olej z nich, rostlinné oleje, sojové boby, zelená listová zelenina, obilí a zrna, vejce.

 

 

 

 

Vitamín C – Kyselina askorbová

 

Antonela Fanto, Vitamíny a prevence, Dona, 1992, str. 66-75

 

Rozpustný ve vodě:

- podporuje hojení ran

- podporuje tvorbu kolagenu

- zesiluje imunitní schopnosti organismu

- je antioxidant

- působí proti příznakům stárnutí

- odstraňuje volné radikály

- likviduje nitrosaminy

- je prevencí proti rýmám a nachlazení

- snižuje hladinu cholesterolu, kterou proměňuje v kyselinu žlučovou

- pomáhá udržovat buněčnou stabilitu

- je preventivním faktorem proti rakovině

- léčí krvacející dásně

- zvyšuje mozkovou činnost

- odstraňuje pocit únavy

- je nezbytný pro mentální rovnováhu

- snižuje riziko vzniku arteriosklerotických destiček

- urychluje funkci mnohých enzymatických procesů

- je prevencí proti kurdějím

- snižuje účinky některých alergenních látek

- zkracuje dobu rekonvalescence

- zmenšuje požkození organismu vlivem znečištěného ovzduší

- posiluje imunologické funkce u pacientů s novotvary

- je prospěšný proti účinkům jakéhokoliv záření

- ve spojení s kyselinou pantotenovou léčí chřipku

- je obranou proti infekčním nákazám

- je proti všem virovým onemocněním

 

Je vitamínem, který i u nás doznal značné obliby a je používán v zimě jako prevence proti běžnému nachlazení. Málokdo ví , že organismus potřebuje kyselinu askorbovou, protože ji nedokáže samostatně syntetizovat. Genetický "omyl" odebral člověku tu schopnost , kterou mají téměřvšicchni jiní živočichové, mající vytvořený ochranný systém v tom, že umí syntetizovat vitamín C.

V podstatě všichni trpíme nedostatkem tohoto vitamínu. A tento nedostatek je tak závažný, že jsme všichni vystaveni riziku skorbutu, máme-li stravu s dlouhodobě omezeným přísunem vitamínu C. Podle některých význačných biochemiků nedostatek tohoto vitamínu vede ke snadnému vzniku infekčních onemocnění a způsobuje různé formy poruch kardiovaskukárního systému a dokonce snad i nádorových onemocnění.

Pravidelný přísun vitamínu C zabezpečuje dobrý psychický a fyzický stav člověka.

 

VITAMÍN C A CHOLESTEROL

První zprávy vědců o těchto účincích vitamínu C, u nichž nebyly tehdy známy mechanismy působení mají své počátky na konci čtyřicátých let, kdy se v laboratoři na morčatech, zbavených vitamínu C, objevily poruchy, ve všem podobné jako u osob, poztižených arteriosklerozou. Od té doby byly provedeny různé pokusy na pacientech, majících hladinu cholesterolu ve středních a vyšších hodnotách. Prokázalo se , že dlouhodobá dieta (na počátku zcela vegetariánská včetně ovoce) vedla ve většině případů ke snížení hodnoty cholesterolu, i za podmínky, že v denní stravě se vyskytovala vejce a sýr, bohatý na tuky. Podle nejnovějších studií vitamín C umocňuje tu část cholesterolu, která je nasměrována do jater, kde je spálena, přeměňujíc se na žlučové kyseliny.

 

VITAMÍN C ZVYŠUJE INTELIGENCI

Nejvyšší úrvně mozkové činnosti, měřené koeficientem I.Q. Se dociluje tehdy, je-li krevní hladina kyseliny askorbové ve výši 1,55 mg na 100ml. A to není vše. U dobrovolníků, jimž byla podávána strava bez vitamínu C (a nejen bez něj) v takové skladbě, že krevní hladina vitamínu C poklesla a byla v rozmezí 1,21-1,17 mg/na 100 ml krve, byly prokázány příznaky "změny osobnosti." Je nutno rovněž dodat, že i v případě kyseliny askorbové hraje stres svoji negativní roli. Když jste unaveni nebo se cítíte frustrováni s pocitem marnosti, pak krevní hladina vitaminu C rychle klesá, cítíte se malátní a stáváte se nepřipraveni čelit infekčním onemocněním. Avšak dochází k zásadnímu zvratu- říkají specialisté a dostavuje se pocit uvolnění a pohody " při použití zvýšené dávky vitamínu C.

 

VITAMÍN C A INFEKČNÍ NEMOCI

Lidský rod, nejvíce vystavený vlivu infekcí, žije v pravé lázni složené z bakterií, proti nímž se brání díky protilátkám, které dovede jeho organismus vyprodukovat. V docílení potřebné obranné rovnováhy sehrává vitamín C rozhodující roli. Právě bílé krvinky, které jsou naši záštitou proti nemocem, jsou aktivovány pomocí vitamínu C a potřebují mít k dispozici jeho bohatou zásobu. Ve své slavné knize "Vitamin C and common cold" Linus Pauling (nositel Nobelovy ceny) uvádí, že stačí brát zvýšené dávky vitamínu C jako prevenci proti nachlazení a jako prevenci proti vzniku nemocí vůbec.

 

Pauling tvrdí-a s ním i mnozí italští badatelé- že denní osobní potřebná dávka vitamínu C je v podstatě proměnlivá u každého i v tak jednoduchém případě, jako je prevence proti nachlazení a proti rýmě. K tomuto názoru je třeba dodat, že dle americké organizace FDA (Food and Droog Administration) je denní individuální dávka 60 miligramů vitamínu C . Vycházejíc naopak z Paulingových výpočtů, osoba s průměrnou hmotností by potřebovala za den 10 gramů kyseliny askorbové.

 

NADĚJE PRO LÉČENÍ NÁDORŮ

"Dnes začínáme chápat, že mnohé nádory-a pravděpodobně je jich většina, začínají vznikat v důsledku zeslabení organismu a vlivem různých forem zamoření prostředí", takto hovoří Linus Pauling a Evan Camerun v knize Rakovina a vitamín C. , kde uvádějí problém vztahu rakoviny a vitamínu C . Oba vědci prováděli pokusy na nemocných v pokročilém stádiu nemoci a prokázali, že je možno prodloužit přežití u nemocných trojnásobně až dvacetinásobně.

 

Kysličník uhelnatý například zamořuje ulice velkých měst výfukovými plyny automobilů. Zdá se být zcela jistě potvrzeno, že kyselina ascorbová v silných koncentracích dokáže učinit v našem organismu opravdovou kyslíkovou bombu. To znamená, že kyselina ascorbová ma schopnost oddělit kysličník uhelnatý od krve a slučuje se s ním v chemické vazbě tak , aby nedošlo ke skutečné otravě.

 

Koncem sedmdesátých let výsledky výzkumů, prováděných na kuřácích ( a u rakoviny kuřáků ) prokázaly , že vitamin C je nezbytný pro neutralizaci alespoň částečných škod, způsobených tabákem. Pijáci alkoholu musí brát vyšší dávky navíc, protože játra potřebují vitamín C k vyloučení alkoholu z krve. Jestliže nemají dost vitamínů, krev zůstává bez možnosti vyčištění. Výsledky laboratorních pokusů dosvědčují , že pokusné krysy, jímž byly dávány smrtelné dávky acetylaldehydu (toxický derivát alkoholu), byly doslova zachráněny zavedením silných dávek kyseliny askorbové do krevního oběhu

 

Jako univerzální antitoxický prostředek má mnohostranné účinky, a tato vlastnost činí z vitamínu C drahocenný a nepostradatelný prostředek pro každého, kdo si chce udržet dobrý zdravotní stav. Jakákoliv forma prevence proti zamořenému ovzduší a toxicitě jídel, která pojídáme se nemůže obejít bez vydatné denní dávky kyseliny askorbové. A každý nechť se má na pozoru před doměnkou, že ji získá v dostatečném množství přímo z ovoce nebo jídla. Kyselina ascorbová patří mezi ty nejchoulostivější vitamíny , které nám příroda dala.

 

JEHO NEPŘÍTELEM JE SVĚTLO

Je zbytečné vypočítat, kolik vitamínu C získáme přirozenou cestou, jíme li zeleninu a ovoce. Nikdo z nás, kdo žijeme v zemích s pomalým a komplikovaným systémem distribuce, nebude toto moci upřesnit. Ať si myslíme cokoliv, na konci našeho přepravního toku, kdy příjde ovoce na náš stůl, je v něm nekonečné menší množství vitamínu C než mělo na začátku. Jestiže se domníváme, že nám děti lépe porostou, nebo je uchráníme před chřipkou pomocí pomerančové štávy, dopouštíme se dvojnásobné chyby. První je ta ,že si děláme iluze o hypotetickém obsahu vitamínů v potravě, kterou jíme. Druhá je ta, že jakákoliv vymačkaná šťáva je zbavena té části pomeranče (bílá a měkká, kterou máme všichni ve zvyku oloupávat), která obsahuje bioflavonoidy, zesilovače účinnosti kyseliny askorbové.

Antonella Fantó, Vitamíny a prevence,úryvky z textu

Nakladatelství Dona, České Budějovice, strana 66-75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr MICHAEL SHARON , poradce pro výživu, autor bestsellerů o zdraví...

 

Samotný vitamin C ovlivňuje i několik jiných živin. Zvyšuje například schopnost našeho těla absorbovat vápník a železo a vylučovat jedovatou měď, olovo a rtuť. Pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu tím, že jej přeměňuje na žlučové kyseliny. K tomu mu zase pomáhá zinek. Vitamín C rovněž pomáhá ke vstřebávání určitých aminokyselin a větší množství jej proto potřebují lidé, kteří drží redukční dietu a hypoglykemici, jejichž strava je bohatá na proteiny. Pomáhá při neutralizaci nitrosaminů, což jsou rakovinotvorné látky vznikající v uzeném mase a šunce, jenž jsou konzervovány právě nitráty, které zamezují vzniku botulismu a zachovávají chuť a žádoucí vzhled.

 

…..

 

Kuřáci jej potřebují mnohem více než nekuřáci, neboť každá cigareta ničí 25 mg vitamínu C.

…..

 

Je to antioxidant a jako takový zpomaluje stárnutí. Jako antihistamin potlačuje alergie a rovněž čistí naše tělo od jedovatých látek ať už je to olovo nebo hadí ušktnutí. Jedním z jeho hlavních úkolů je tvorba kolagenu, podkožního cementu. Nedostatek kolagenu se projevuje vráskami, které jsou považovány za známku stárnutí, ačkoliv jsou vlastně způsobeny dlouhodobým nedostatkem vitamínu C.

 

…..

 

Vitamín C zvyšuje naši odolnost proti infekcím posilováním účinků leukocytů a zvýšením tvorby interferonu, což je protein, vylučovaný bílými krvinkami a který zabraňuje pronikání virů do těla. Obrovské dávky vitamínu C zpomalily růst zhoubných nádorů a prodloužily život pacientů s rakovinou.

 

…..

 

Posiluje cévy a kapiláry a zabraňuje tak jejich prasknutí, zrychluje hojení ran a spolu s vitamínem B12 a kyselinou listovou pomáhá proti chudokrevnosti a kažení zubů.

 

…..

 

Odstraňuje únavnost, úzkosti a deprese tím, že se účastní na tvorbě nonepinefrinu, který přenáší nervové impulzy.

 

…..

 

Britská studie ukázala, že už denní dávka 1000mg má vliv na snížení cholesterolu v krvi. Dr.Constence Spittle, která prováděla tuto studii, dále naznačuje, že ateroskleróza může být zapříčiněna dlouhodobým nedostatkem vitamínu C , což vede k usazování cholesterolu na cévních stěnách.

 

Dr.Michael Sharon, Komplexní výživa, Pragma, 1994