Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Články

Spirulina

 

Dr. Micael Sharon, Komplexní výživa, Pragma, 1994, str. 88

 

Spirulina je jednobuňěčná modrozelená řasa mikroskopické velikosti a spirálovitého tvaru.

Pro Aztéky měla měla takovou hodnotu jako povzbuzující potravina, že byla používána jako platidlo.

Spirulina je z 65-71% čistá bílkovina, která poskytuje všechny esenciální aminokyseliny, což je velká vzácnost v rostlinné říši. Tato bílkovina je tak dobře vyvážená, že je 5x lépe vstřebatelná, než protein z masa nebo sojových bobů.

 

Spirulina roste v zásaditých vodách a z nich vstřebává hojnost minerálů, hlavně draslíkvápníkzinekmagnesiummangan, selen, železo a fosfor.

Další významnou složkou spiruliny je chlorofyl, který odstraňuje jedovaté látky z jater, zmírňuje a brání kažení zubů.

 

Má pozitivní účinky na stabilizaci krevního cukru a je proto vhodná pro diabetiky. Vitamíny B12, kyselina listová a chlorofyl pomáhají při chudokrevnosti a jaterních onemocněních jako je chronická žloutenka.

 

Protein obsažený ve spirulině, obsahuje totiž velké množství aminokyseliny fenylalanin, a tak působí jako transmiter nervových impulzů v mozku, které pak následně regulují chuť k jídlu, bdělost, hladinu energie i náladu.