Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Články

EPA

(Omega 3 - zdravotní účinkyOmega 3 - (další info))

 

Vitamíny a prevence, Antonela Fanto, Dona, 1992, str. 149-450

 

Byla tajemstvím Grónských eskymáků. Žádný z odborníku v oblasti výživy nedokázal vysvětlit, jak je možné, že národ, nucený pojídat velká kvanta tuků, je téměř imunní proto nemocem srdce a oběhových systémů. Mortalita na infarkt se počítá u Eskymáků 3,5%, zatímco u sousedních národů, z nichž severské národy se stravují a žijí v obdobných podmínkách, je 50%.

Co překvapilo, byla skutečnost, že Eskymáci pojídají 5-8 gramů tuků denně na jeden gram spotřeby tuků u Dánů. A nejenom to, Eskymáci mají hladinu cholesterolu a triglyceridů ve velmi nízkých hodnotách a typ chloesterolu dobrého – tedy HDL - ve vysoké hodnotě. Za těchto podmínek se krev sráží obtížněji a krevní tlak se udržuje nízký.

 

Na počátku osmdesátých let začali vědci odhalovat tajemství eskymáků. Tuky, které tento národ pojídá ve velkém množství patří ke skupině OMEQA 3 s biochemickou strukturou, odlišnou od typu OMEGA 6, které se všeobecně konzumují u severských národů a také u nás. Podstatou tajemství byla molekulární struktura tuků, pocházející z ryb Severního moře. Tyto vícevázané nenasycené mastné kyseliny jsou dvojího druhu.

-EPA - kyselina eicosapantaenová

-DHA - kyselina dodecahexaenová

 

Výsledky výzkumů uskutečněných na pacientech, byly uveřejněny v roce 1985 a můžeme je považovat za nový spůsob léčení, založeného na přírodních prostředcích. William Castelli, ředitel Franingham Heart Study, zdůrazňuje že "vícesytné nenasycené mastné kyseliny mají blahodárný účinek, potvrzený uskutečněnými výzkumy".

 

V časopise "Prevention" se uvádí, že výzkumy dokazují, že Omega 3 snižují nebezpečný cholesterol a triglyceridy a čistí artérie od krevních usazenin, které mohou způsobit srdeční záchvaty nebo infarkty.

 

Joel Kremer z Albany Medical College dosáhl úspěchů zmírnění bolestí revmatických artritid. Tyto bolesti jsou způsobeny skupinou eicosanoidů zvanou leukotriemy. Omega 3 mění chemické složení těchto leukotriemů a snižuje zánětlivý stav.