Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Články

Minerály obecně

 

Dr. Michael Sharon, Komplexní výživa, Pragma 1994, str. 55

 

Teprve nedávno vědci odhalili nezastupitelnost minerálů a stopových prvků v lidské výživě. Jsou složkami různých enzymatických systémů a jsou proto nezbytné pro naše zdraví. Nedávné studie poukázaly na pozitivní vliv minerálů a stopových prvků při léčbě a prevenci různých chorob od cukrovky a předčasného stárnutí až po nízkou pohlavní potenci a srdeční choroby.

...

Minerály se hojně vyskytují v zemské kůře. Vápník, fosfor, draslík, sodík, magnesium, síra, křemík a chlor jsou potřebné v relativně velkých dávkách.

...

Stopové prvky jsou rovněž minerály. Ačkoliv jsou potřebné ve velmi malém množství, nejsou o nic méně důležité než objemové minerály. Železo, zinek měď, mangan, chrom, jod, selen,chrom, fluor a molybden jsou stopové prvky, které dohromady netvoří ani setinu procenta našeho těla. To nás ale nesmí vest k závěru, že nejsou pro naše tělo důležité! Jejich nedostatek může vést k závažným onemocněním...

... 

Jaká půda, taková potrava

Proč je třeba ještě více dbát na dostatečný příjem minerálů, než je tomu u vitamínů? Protože příjem vitamínů je na minerálech závislý.

... 

Minerály ovšem často v rostlinách chybí a k tomu , aby je rostliny absorbovaly a tím se dostaly až do naší potravy, musí být nejprve přítomny v půdě. Objemové minerály jsou naštěstí přítomny v půdě v hojném množství. To ale neplatí o stopových prvcích.

... 

Rostlina potrava, která byla pěstována v půdě chudé na zinek, může způsobit onemocnění prostaty.

Jestliže v půdě chybí železo, může docházet k chudokrevnosti.

 

Tam, kde chybí magnesium, rostliny mají zpomalený růst, protože magnézium je složkou chlorophylu, který je katalyzátorem rostlinné syntézy.

 

Nedávné studie ukázaly velký váznam dalších dvou prvků v naší výživě-selenu a chromu. Dr. Richard Paswater, badatel v oblasti výživy a gerontologie, zjistil, že selen je vynikající antioxidant, který je schopný neutralizovat produkty peroxidace a tím bojovat proti rakovině, posilovat naše srdce a celkově zpomalit proces stárnutí.

 

Dr Walter Mertz z Ústavu pro lidskou výživu v Beltsvile, Maryland, poukázal na schopnost chromu, který je hlavní složkou GTF (faktoru tolerance ke glukoze), působit v prevenci cukrovky a hypoglykemie. Chrom je odstraňován ze zrn a cukru rafinací. Dr Henry Schroeder, výzkumník z Brattleboro ve Vermontu tvrdí, že kdybychom měli více chromu v potravě, počet infarktů by klesl na množství, jaké bylo běžné před osmdesáti lety.

... 

Lidé, kteří žijí v městech nemohou mít vůbec představu, jakou mají produkty , které kupují, výživnou hodnotu, pokud nejsou označené jako "organické" nebo "dusčnanu prosté". Žijeme v době, kdy zemědělství používá velké množství postřiků a umělých hnojiv a tyto přípravky vedou k nedostaku minerálů v půdě. Farmáři dávají přednost zvyšování úrody, šetření vodou a zintenzivňování růstu před obnovováním všech stopových prvků v půdě.

... 

Nemůžeme slepě spoléhat na to , co nám dodá naše strava. Potraviny se velmi liší obsahem živin podle oblasti, kde byly pěstovány a proto musíme nejen konzumovat potraviny s vysokým obsahem užitečných minerálů, ale rovněž i doplňovat naši stravu výživovými suplementy, které obsahují nezbytné prvky.

... 

Čím více tyto prvky studujeme, tím více se dozvídáme o jejich nezastupitelné roli, kterou mají při všech biologických funkcích. Prvky jako zinek, měď a mangan v našem těle tvoří antioxidační enzym, který se nazývá superantioxidační dismutáza (SOD). Tento enzym pozitivně ovlivňuje délku života tím, že chrání naše tělo před peroxidy a volnými radikály, které napadají tělesné buňky a způsobují tím nemoci jako revmatismus, šedý zákal, ateroskleroza a skleroza multiplex.