Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Články

Cholin

Dr. Michael Sharon, Komplexní výživa, Pragma, 1992

 

Je příbuzný inositolu a je součáslí lecitinu. Je lipotropický (rozpouští tuky) a má vliv na využití tuků a cholesterolu. V těle je přeměňován na acetylcholin, který je nezbytný pro přenos nervových vzruchů do mozku a pro nervosvalovou koordinaci (za spoluúčasti B5 a manganu) Cholin je jednou z mála látek, které mohou proniknout bariérou, kterou si mozek vytváří, aby byl zajištěn příjem vybraných živin, bez ohledu na denní odchylky v naší stravě.

 

Je ničen alkoholem, antibiotiky a zpracováním potravin.

Podporuje paměť a schopnost učení, usnadňuje spánek.

Pomáhá zachovávat zdravá játra, ledviny a nervy.

Snižuje působení esterogenu a tím zmírňuje bolest při menstruaci.

 

Příznakem nedostatku může být: tuková degenerace jater, onemocnění ledvin, špatná snášenlivost tuků, žlučové kameny, nervosvalové poruchy, vysoká hladina cholesterolu, ateroskleroza, vysoký tlak.