Články

 Glukosamin (sulfát)

 

Zdraví a potravní doplňky RNDr. Petr Fořt, Ikar 2005, str 378

 

Glukosamin je přirozenou funkční součástí pojivových tkání a kloubů a tvoří součást bílkovin zvaných kolageny. Je to látka, odvozená od jednoduchého cukru - glukózy. Působí protizánětlivě, a to téměř výhradně v oblasti opěrného aparátu (klouby). Po podání stimuluje tvorbu glukoaminglukanů a proteoglukanů, což jsou dva základní stavební kameny chrupavky. Používá se ke zlepšení přirozeného procesu regenerace a pro podporu prevence poškození pojivových tkání (to jsou ty, které “spojují” funkční součástí orgánů nebo je připojují k jiným tělním strukturám). Týká se to především chrupavek kloubních, úponů svalů ke kloubům (šlachy), kloubních pouzder, ale také podkožní tkáně, nehtů a vlasů. Vhodnou situací pro jeho podávání jsou stavy po kloubních, svalových úrazech a po jakékoliv operaci a samozřejmě chronická artróza. Jeho podávání bylo klinicky testováno a výsledky byly tak dobré, že tato látka byla ortopedy uznána jako léčivo. Glukosamin podle nových nálezů mohou konzumovat také osoby alergické na ryby, především mořské, stejně jako na mořské plody.