Chyba
  • Při nahrávání komponenty došlo k chybě: com_finder, 1

Články

Vitamín C – Kyselina askorbová

 

Antonela Fanto, Vitamíny a prevence, Dona, 1992, str. 66-75

 

Rozpustný ve vodě:

- podporuje hojení ran

- podporuje tvorbu kolagenu

- zesiluje imunitní schopnosti organismu

- je antioxidant

- působí proti příznakům stárnutí

- odstraňuje volné radikály

- likviduje nitrosaminy

- je prevencí proti rýmám a nachlazení

- snižuje hladinu cholesterolu, kterou proměňuje v kyselinu žlučovou

- pomáhá udržovat buněčnou stabilitu

- je preventivním faktorem proti rakovině

- léčí krvacející dásně

- zvyšuje mozkovou činnost

- odstraňuje pocit únavy

- je nezbytný pro mentální rovnováhu

- snižuje riziko vzniku arteriosklerotických destiček

- urychluje funkci mnohých enzymatických procesů

- je prevencí proti kurdějím

- snižuje účinky některých alergenních látek

- zkracuje dobu rekonvalescence

- zmenšuje požkození organismu vlivem znečištěného ovzduší

- posiluje imunologické funkce u pacientů s novotvary

- je prospěšný proti účinkům jakéhokoliv záření

- ve spojení s kyselinou pantotenovou léčí chřipku

- je obranou proti infekčním nákazám

- je proti všem virovým onemocněním

 

Je vitamínem, který i u nás doznal značné obliby a je používán v zimě jako prevence proti běžnému nachlazení. Málokdo ví , že organismus potřebuje kyselinu askorbovou, protože ji nedokáže samostatně syntetizovat. Genetický "omyl" odebral člověku tu schopnost , kterou mají téměřvšicchni jiní živočichové, mající vytvořený ochranný systém v tom, že umí syntetizovat vitamín C.

V podstatě všichni trpíme nedostatkem tohoto vitamínu. A tento nedostatek je tak závažný, že jsme všichni vystaveni riziku skorbutu, máme-li stravu s dlouhodobě omezeným přísunem vitamínu C. Podle některých význačných biochemiků nedostatek tohoto vitamínu vede ke snadnému vzniku infekčních onemocnění a způsobuje různé formy poruch kardiovaskukárního systému a dokonce snad i nádorových onemocnění.

Pravidelný přísun vitamínu C zabezpečuje dobrý psychický a fyzický stav člověka.

 

VITAMÍN C A CHOLESTEROL

První zprávy vědců o těchto účincích vitamínu C, u nichž nebyly tehdy známy mechanismy působení mají své počátky na konci čtyřicátých let, kdy se v laboratoři na morčatech, zbavených vitamínu C, objevily poruchy, ve všem podobné jako u osob, poztižených arteriosklerozou. Od té doby byly provedeny různé pokusy na pacientech, majících hladinu cholesterolu ve středních a vyšších hodnotách. Prokázalo se , že dlouhodobá dieta (na počátku zcela vegetariánská včetně ovoce) vedla ve většině případů ke snížení hodnoty cholesterolu, i za podmínky, že v denní stravě se vyskytovala vejce a sýr, bohatý na tuky. Podle nejnovějších studií vitamín C umocňuje tu část cholesterolu, která je nasměrována do jater, kde je spálena, přeměňujíc se na žlučové kyseliny.

 

VITAMÍN C ZVYŠUJE INTELIGENCI

Nejvyšší úrvně mozkové činnosti, měřené koeficientem I.Q. Se dociluje tehdy, je-li krevní hladina kyseliny askorbové ve výši 1,55 mg na 100ml. A to není vše. U dobrovolníků, jimž byla podávána strava bez vitamínu C (a nejen bez něj) v takové skladbě, že krevní hladina vitamínu C poklesla a byla v rozmezí 1,21-1,17 mg/na 100 ml krve, byly prokázány příznaky "změny osobnosti." Je nutno rovněž dodat, že i v případě kyseliny askorbové hraje stres svoji negativní roli. Když jste unaveni nebo se cítíte frustrováni s pocitem marnosti, pak krevní hladina vitaminu C rychle klesá, cítíte se malátní a stáváte se nepřipraveni čelit infekčním onemocněním. Avšak dochází k zásadnímu zvratu- říkají specialisté a dostavuje se pocit uvolnění a pohody " při použití zvýšené dávky vitamínu C.

 

VITAMÍN C A INFEKČNÍ NEMOCI

Lidský rod, nejvíce vystavený vlivu infekcí, žije v pravé lázni složené z bakterií, proti nímž se brání díky protilátkám, které dovede jeho organismus vyprodukovat. V docílení potřebné obranné rovnováhy sehrává vitamín C rozhodující roli. Právě bílé krvinky, které jsou naši záštitou proti nemocem, jsou aktivovány pomocí vitamínu C a potřebují mít k dispozici jeho bohatou zásobu. Ve své slavné knize "Vitamin C and common cold" Linus Pauling (nositel Nobelovy ceny) uvádí, že stačí brát zvýšené dávky vitamínu C jako prevenci proti nachlazení a jako prevenci proti vzniku nemocí vůbec.

 

Pauling tvrdí-a s ním i mnozí italští badatelé- že denní osobní potřebná dávka vitamínu C je v podstatě proměnlivá u každého i v tak jednoduchém případě, jako je prevence proti nachlazení a proti rýmě. K tomuto názoru je třeba dodat, že dle americké organizace FDA (Food and Droog Administration) je denní individuální dávka 60 miligramů vitamínu C . Vycházejíc naopak z Paulingových výpočtů, osoba s průměrnou hmotností by potřebovala za den 10 gramů kyseliny askorbové.

 

NADĚJE PRO LÉČENÍ NÁDORŮ

"Dnes začínáme chápat, že mnohé nádory-a pravděpodobně je jich většina, začínají vznikat v důsledku zeslabení organismu a vlivem různých forem zamoření prostředí", takto hovoří Linus Pauling a Evan Camerun v knize Rakovina a vitamín C. , kde uvádějí problém vztahu rakoviny a vitamínu C . Oba vědci prováděli pokusy na nemocných v pokročilém stádiu nemoci a prokázali, že je možno prodloužit přežití u nemocných trojnásobně až dvacetinásobně.

 

Kysličník uhelnatý například zamořuje ulice velkých měst výfukovými plyny automobilů. Zdá se být zcela jistě potvrzeno, že kyselina ascorbová v silných koncentracích dokáže učinit v našem organismu opravdovou kyslíkovou bombu. To znamená, že kyselina ascorbová ma schopnost oddělit kysličník uhelnatý od krve a slučuje se s ním v chemické vazbě tak , aby nedošlo ke skutečné otravě.

 

Koncem sedmdesátých let výsledky výzkumů, prováděných na kuřácích ( a u rakoviny kuřáků ) prokázaly , že vitamin C je nezbytný pro neutralizaci alespoň částečných škod, způsobených tabákem. Pijáci alkoholu musí brát vyšší dávky navíc, protože játra potřebují vitamín C k vyloučení alkoholu z krve. Jestliže nemají dost vitamínů, krev zůstává bez možnosti vyčištění. Výsledky laboratorních pokusů dosvědčují , že pokusné krysy, jímž byly dávány smrtelné dávky acetylaldehydu (toxický derivát alkoholu), byly doslova zachráněny zavedením silných dávek kyseliny askorbové do krevního oběhu

 

Jako univerzální antitoxický prostředek má mnohostranné účinky, a tato vlastnost činí z vitamínu C drahocenný a nepostradatelný prostředek pro každého, kdo si chce udržet dobrý zdravotní stav. Jakákoliv forma prevence proti zamořenému ovzduší a toxicitě jídel, která pojídáme se nemůže obejít bez vydatné denní dávky kyseliny askorbové. A každý nechť se má na pozoru před doměnkou, že ji získá v dostatečném množství přímo z ovoce nebo jídla. Kyselina ascorbová patří mezi ty nejchoulostivější vitamíny , které nám příroda dala.

 

JEHO NEPŘÍTELEM JE SVĚTLO

Je zbytečné vypočítat, kolik vitamínu C získáme přirozenou cestou, jíme li zeleninu a ovoce. Nikdo z nás, kdo žijeme v zemích s pomalým a komplikovaným systémem distribuce, nebude toto moci upřesnit. Ať si myslíme cokoliv, na konci našeho přepravního toku, kdy příjde ovoce na náš stůl, je v něm nekonečné menší množství vitamínu C než mělo na začátku. Jestiže se domníváme, že nám děti lépe porostou, nebo je uchráníme před chřipkou pomocí pomerančové štávy, dopouštíme se dvojnásobné chyby. První je ta ,že si děláme iluze o hypotetickém obsahu vitamínů v potravě, kterou jíme. Druhá je ta, že jakákoliv vymačkaná šťáva je zbavena té části pomeranče (bílá a měkká, kterou máme všichni ve zvyku oloupávat), která obsahuje bioflavonoidy, zesilovače účinnosti kyseliny askorbové.

Antonella Fantó, Vitamíny a prevence,úryvky z textu

Nakladatelství Dona, České Budějovice, strana 66-75

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr MICHAEL SHARON , poradce pro výživu, autor bestsellerů o zdraví...

 

Samotný vitamin C ovlivňuje i několik jiných živin. Zvyšuje například schopnost našeho těla absorbovat vápník a železo a vylučovat jedovatou měď, olovo a rtuť. Pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu tím, že jej přeměňuje na žlučové kyseliny. K tomu mu zase pomáhá zinek. Vitamín C rovněž pomáhá ke vstřebávání určitých aminokyselin a větší množství jej proto potřebují lidé, kteří drží redukční dietu a hypoglykemici, jejichž strava je bohatá na proteiny. Pomáhá při neutralizaci nitrosaminů, což jsou rakovinotvorné látky vznikající v uzeném mase a šunce, jenž jsou konzervovány právě nitráty, které zamezují vzniku botulismu a zachovávají chuť a žádoucí vzhled.

 

…..

 

Kuřáci jej potřebují mnohem více než nekuřáci, neboť každá cigareta ničí 25 mg vitamínu C.

…..

 

Je to antioxidant a jako takový zpomaluje stárnutí. Jako antihistamin potlačuje alergie a rovněž čistí naše tělo od jedovatých látek ať už je to olovo nebo hadí ušktnutí. Jedním z jeho hlavních úkolů je tvorba kolagenu, podkožního cementu. Nedostatek kolagenu se projevuje vráskami, které jsou považovány za známku stárnutí, ačkoliv jsou vlastně způsobeny dlouhodobým nedostatkem vitamínu C.

 

…..

 

Vitamín C zvyšuje naši odolnost proti infekcím posilováním účinků leukocytů a zvýšením tvorby interferonu, což je protein, vylučovaný bílými krvinkami a který zabraňuje pronikání virů do těla. Obrovské dávky vitamínu C zpomalily růst zhoubných nádorů a prodloužily život pacientů s rakovinou.

 

…..

 

Posiluje cévy a kapiláry a zabraňuje tak jejich prasknutí, zrychluje hojení ran a spolu s vitamínem B12 a kyselinou listovou pomáhá proti chudokrevnosti a kažení zubů.

 

…..

 

Odstraňuje únavnost, úzkosti a deprese tím, že se účastní na tvorbě nonepinefrinu, který přenáší nervové impulzy.

 

…..

 

Britská studie ukázala, že už denní dávka 1000mg má vliv na snížení cholesterolu v krvi. Dr.Constence Spittle, která prováděla tuto studii, dále naznačuje, že ateroskleróza může být zapříčiněna dlouhodobým nedostatkem vitamínu C , což vede k usazování cholesterolu na cévních stěnách.

 

Dr.Michael Sharon, Komplexní výživa, Pragma, 1994